}

maandag 13 februari 2012

Mayonaise


Heel lang heb ik een negatieve obsessie gehad met het maken van mayonaise. Het is zó vaak mislukt, maar sinds ik het geheim van het maken van mayonaise ken, is het nooit meer mislukt. Het belangrijkste is dat je eieren op kamertemperatuur zijn. Dit is echt het noodzakelijk! Wanneer je eieren koelkast temperatuur hebben heb je veel meer kans dat je mayonaise zal schiften door het temperatuur verschil met de rest van de ingrediënten.

Ingrediënten;
2 eierdooiers
1 tl dijon mosterd
1 tl witte wijnazijn
2 el citroensap
250 ml olie, zonnebloem of olijf, of een mix van beide
Extra benodigdheden;
Handmixer

Bereidingswijze;
1. Meng de eierdooiers met de mosterd en azijn in een kom.
2. Voeg druppel voor druppel olie toe, terwijl je aan het mixen bent. Voeg pas een volgende druppel olie toe als het mengsel de olie heeft opgenomen. Als de mayonaise wat dikker wordt kun je de olie in een hele dunne constante straal toevoegen. Als je alle olie hebt toegevoegd is je mayonaise klaar! voeg wat peper en zout toe en 2 eetlepels citroensap.
3. Als je mayonaise geschift is kun je het beste opnieuw beginnen. meng een eierdooier met mosterd en azijn en voeg druppelsgewijs je geschifte mayonaise toe, meestal komt het dan goed. Echter is er maar een hele kleine kans dat je mayonaise zal schiften als alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten