}

dinsdag 28 februari 2012

Chocolade soufflé


Dit was de eerste keer dat ik ooit chocolade soufflé heb gegeten, ik vond het zó lekker. Mijn vriend omschreef het als een chocoladewolkje, wat het ook is. Het is heerlijk rijk aan chocola maar zo luchtig als een wolkje. Ideaal als een toetje, want het is minder machtig dan een cakeje.

Ingrediënten voor 4 personen
150 g pure chocolade, min 70 % cacao
250 ml halvolle melk
10 g maizena
10 g bloem
3 eieren [gescheiden in eidooier en eiwit]
125 g suiker
70 g slagroom
boter om in te vetten

Bereiding
1. Verwarm de oven voor op 190 graden. Verwarm de melk in een pannetje op middel vuur, voeg de chocolade toe en laat dit smelten, Goed roeren!
2. Split de eieren en gebruik voor nu alleen nog het eigeel, klop dit los met 75 g suiker, voeg vervolgens de maizena en de bloem toe.
3. Verwarm het eimengsel met het chocolade en melk mengsel, breng het aan de kook en haal meteen van het vuur af, laat afkoelen en voeg de room toe.
4. Klop de eiwitten in een schone vet vrije kom, wanneer het wit wordt, voeg dan 25 gram suiker toe. De eiwitten moeten zo stijf worden dat wanneer je de kom ondersteboven houdt, het allemaal op ze plek blijft in de kom.
5. Meng de eiwitten met het chocolade mengsel, spatel dit rustig door elkaar, je wilt de luchtigheid er namelijk niet uitslaan.
6. Vet soufflé bakjes in met boter en besprenkel het vervolgens met suiker, zodat overal een dun laagje suiker opzit. Verdeel het beslag over 4 bakjes, let erop dat er geen beslag op de rand komt anders wordt je soufflé scheef.
7. Zet de soufflés voor 18 minuten in de oven. Doe tussendoor de oven niet open om te gluren! open de oven pas als de soufflés klaar zijn, eetsmakelijk!

1 opmerking: